Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Tuesday, July 5, 2011

bebotok

sabtu lepas mak aku tersebut pasal nak buat bebotok coz pokok selasih tgh lebat daunnya
katanya sayang plak kalau x guna nanti daun rosak.. tapi xde org nak tolong dia buat bebotok
so, aku pun volunteer kan diri utk tlg mak buat bebotok

dkt kol 11am baru gi pasar cari bahan² lain.. berikut bahan² utk buat bebotok

Bahan² Ulaman


Pucuk Ubi
Pucuk Daun Betik
Bunga Betik
Daun Kesum
Daun Semangkuk
Daun Kari
Daun Selasih
Daun Kunyit
Pucuk Daun Mengkudu
Daun Kaduk
Daun Bebuas
Daun Cekur
Puding Teh

**Pucuk ubi diambil sedikit sahaja untuk menumis & lainnya utk kegunaan membungkus


Bawah ni rupa daun² spt dinyatakan diatas


cara mudah untuk memotong daun² yg kecil ialah dgn membungkus dgn daun yg besar spt gambar dibawah
potong semua daun² sehingga habis


Bahan² untuk menumis

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai
Kerisik
Santan Pekat
Garam
Ajinomoto
Serbuk Kari Ikan (mak guna jenama adabi je)
Air Asam Jawa

Bahan² Lain

Santan
Air 
Minyak untuk menumis
Ikan
Daun Pisang (untuk membungkus)
Tali Rapia (untuk membungkus)

Cara² Membuat

Mula² blender halia, serai, bawang merah & bawang putih (tapis dulu supaya cepat sikit masa nak menumis tapi jgn dibuang airnya)
Panaskan minyak & tumis bahan² diatas sehingga naik bau


Selepas tu masukkan santan pekat, serbuk kari & air tapisan bahan tumis tadi sehingga terbit minyak


kemudian masukkan pula kerisik, garam, ajinomoto & air asam


Selepas tu masukkan pula daun² ulam yg dah siap di hiris kasar tadi
kacau supaya rempah & daun² mesra & terus tutup api

Kemudian layurkan daun pisang diatas api
Letakkan pucuk ubi yg diasingkan tadi diatas daun pisang & letakkan daun² yg siap ditumis diatasnya
kemudian letakkan ikan ditengah²


bungkuskan dgn daun pisang seperti gambar dibawah & ikat dgn tali rapia
buat sehingga habis kesemuanya


Sediakan periuk & susun bebotok yg dah siap dibungkus 

masukkan pula santan cair, garam & ditambah air sehingga menutupi bebotok tersebut
& rebus selama 2½jam

ni la rupa bebotok yg sedia utk di MAKAN.. 

nota:  
daun² ulam tadi tidak perlu ditumis lama cukup sekadar meratakan rempah² sahaja sbb lepas tu kita akan rebus bebotok tersebut selama 2½jam

resepi org johor.. tapi ada org johor yg cuma kukus shj.. ni resepi arwah tok dara kami.. resepinya rebus dgn santan.. lagi sedap rasanya.. nak pula makan dgn nasi panas.. ermm.. nyum²

oh ya!.. ni plak assistant aku.. si kakak mawaddah cakap " kakak suka tolong ummi"
best tolong ummi katanya lagi.. biasalah kakak dpt adik baru
mak sebok dgn adik baru, kakak boring la.. hahhaha


dah tu dtg plak lagi sorang assistant.. anak bujang aku pun sebok nak tolong
terima kasih anak² ummi coz tolong nenek buat bebotok.. muah!!!


No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini