Bahan²
Sardin (selalunya kami guna sardin cap ayam, yg lain cam kureng je rasanya)
Cili kering
bawang merah blender sekali
bawang putih
sedikit air asam
sedikit gula
garam secukup rasa
sedikit bawang belah 4/6 (ikut suka)
Cara² membuat
Mula² goreng ikan sardin (asingkan sosnya terlebih dahulu) dgn sedikit minyak. Lepas garing / agak² hilang rasa hanyir angkat & ketepikan. (** TUTUP KUALI, KALAU X DAPUR JADI CAM KENA BOM ATOM)
Kemudian guna minyak yg sama & + minyak utk menumis cili kering yg dh dblender dgn bawang. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan sedikit gula, garam, air asam, bawang merah yg tlh dbelah 4/6 (kalau suka), ikan sardin serta sos ikan sardin. Kacau rata & tunggu hingga mendidih. Sedia utk dimkn.... he he he... SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment
titiplah komen anda disini