Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Monday, March 19, 2012

sardin masak asam

hahahaha.. ni pun nak masuk ke.. suka la kan
lagipun mana tau kot² ada yg mencari² resepi ni tapi malu nak tanya
wakaka.. actually aku wat ni coz nak makan dgn cucuq bantal
mulanya nak buat sambal sardin tapi disebabkan en. hubby tak makan pedas
ku pendamkan saja.. hahhha

jom semak resepi

bahan²

  • sardin tin (tin kecil.. aku guna cap ayam, dah terbiasa.. cuba brand lain cam x sedap je)
  • 1 biji bawang merah (dicincang/potong kuib kecil)
  • 1 ulas bawang putih (bawang putih dicincang)
  • garam secukup rasa
  • air asam
  • minyak untuk menumis
cara²
  • panaskan minyak dalam kuali
  • bila dah panas, masukkan bawang merah & putih yg dicincang
  • tumis smp bawang layu / naik wangi
  • pastu masukkan sardin yg dah dihancurkan bersama² dgn sosnya sekali
  • masuk garam serta air asam
  • kacau rata & kecilkan api.. pastu tinggal la sekejap dlm 10-15 minit smp kuah agak kering
  • dah siap..!!!
note: 
kalau untuk buat lauk, selalunya aku goreng dulu ikan sardin tu & x hancurkan
tapi make sure tutup kuali kalo x abis dinding dapur kena 'tembak'
tak pun muka korang yg berseri² tu kena 'bom'.. hahhaha

kalo nak pedas korang leh letak tumis sekali dgn cili api potong.. 


ni picture seblm makan
minyak yg byk tu aku dah buang seblm makan .. hehhehe

No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini