Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Friday, April 20, 2012

Asam tumis


Bahan²

Ikan (ikut suka jenis apa) [digoreng terlebih dahulu] 

Bahan² blender A

Bawang merah
Bawang putih
Halia

Bahan² blender B

Cili kering


Bahan² lain

Daun kesum
Kobis Jeruk
Air asam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto (kalau suka)

Cara² membuat

Tumis bahan² blender A sehingga naik minyak
Kemudian masukkan bahan blender B & tumis lagi sehingga naik minyak
Selepas itu masukkan daun kesum, air asam, ikan, bahan² perasa
Tutup api selepas menggelegak

Info.

Tujuan menggoreng ikan terlebih dahulu ialah supaya ikan itu x mudah
hancur masa kita masak.  Bau hanyir ikan pun x de

selain dari menggunakan Kobis Jeruk, kita boleh gantikan dgn kacang bendi

No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini