Bahan²
Udang galah
Bahan² diblender
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Belacan (ikut suka)
Sedikit santan pekat Garam secukup
rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto (ikut suka)
Bawang merah (dibelah 6)
Cara² membuat
Tumis bahan² yg dikisar sehingga naik minyak
Kemudian
masukkan udang galah
Bila udang dah agak ½ masak, masukkan santan pekat dan bawang merah yg
dibelah 6
Kacau rata & tunggu udang masak (kejap je x
lama pun nak tgu udang masak)
Nota:-
Kebanyakkan sambal resepi mak aku ni byk menggunakan santan pekat
Tetapi bukanlah byk macam nak buat gulai cukup
secukup rasa je ± dlm ½ cawan je
Kenangan lalu
bila cite pasal udang galah, aku akan teringat kat arwah ayah aku Allahyarham Ahmad Anuar B. Mohd Darus
arwah ayah aku kaki pancing.. peberet dia pancing udang galah.. pas tu lokasi dia kat lubuk udang galah.. tempat yg selalu arwah pergi ke Nenasi.. x main la udang kolam.. fresh Oooo. sekrg ni dah xde dah nak dpt udang fresh kecuali kuar duit beli kat pasar.. huhhuhu
Al-Fatihah buat ayahanda ku..
No comments:
Post a Comment
titiplah komen anda disini