Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Friday, April 20, 2012

Sambal Udang Galah


Bahan²

Udang galah

Bahan² diblender  
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Belacan (ikut suka)

Sedikit santan pekat Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto (ikut suka)

Bawang merah (dibelah 6)

  
Cara² membuat

Tumis bahan² yg dikisar sehingga naik minyak
Kemudian masukkan udang galah
Bila udang dah agak ½ masak, masukkan santan pekat dan bawang merah yg dibelah 6
Kacau rata & tunggu udang masak (kejap je x lama pun nak tgu udang masak)


Nota:-

Kebanyakkan sambal resepi mak aku ni  byk menggunakan santan pekat
Tetapi bukanlah byk macam nak buat gulai cukup secukup rasa je ± dlm  ½ cawan je

Kenangan lalu

bila cite pasal udang galah, aku akan teringat kat arwah ayah aku Allahyarham Ahmad Anuar B. Mohd Darus
arwah ayah aku kaki pancing.. peberet dia pancing udang galah.. pas tu lokasi dia kat lubuk udang galah.. tempat yg selalu arwah pergi ke Nenasi.. x main la udang kolam.. fresh Oooo. sekrg ni dah xde dah nak dpt udang fresh kecuali kuar duit beli kat pasar.. huhhuhu

Al-Fatihah buat ayahanda ku.. 

No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini