Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Thursday, April 19, 2012

Sardin Roll

ni resepi aku sendiri.. lama x buat..  try je la ek
aku penah posted resepi ni dulu kat family forum kami yg dh lama berkubur.. huhuhu


1 buku roti sandwich yg besar 

Bahan² A 
1 tin sardin sederhana besar (selalu guna cap ayam) 
2 biji bawang besar (dipotong/dihiris jgn terlalu nipis) 
2 biji cili merah (dipotong) 
5 biji cili api (dipotong) [**kalau suka/nak pedas] 
1 biji perahan air limau nipis 
garam secukup rasa 
ajinomoto (kalau suka) 

Bahan B 
1 sudu makan tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (bancuh adunan agak² dlm sederhana pekat) 

Bahan C 
5 biji telur dipukul dgn sedikit garam 

[* kalau x cukup + la sendiri ikut brp byk kuantiti roti yg tinggal) 


Cara² membuat 

- Hancurkan sardin serta satukan Bahan² A dan gaul rata 
- Canai/gelek roti 
- Kemudian letak inti sardin 1 hujung roti 
- Gulungkan roti 
- Sapukan Bahan B dipenghujung gulungan (utk gamkan roti tu) 
- Buat sehingga roti habis 

- Panaskan minyak dlm kuali 
- Celupkan roti dlm telur yg dah dipukul tadi 
- Kemudian goreng sehingga kekuningan 
- Siap utk dimakan 

Info 

1) Inti sardin ni juga boleh digunakan utk buat roti canai sardin 
tapi truly nak bagitau kita x pandai nak uli tepung roti canai he he he 
selalu tlg mak buatkan inti jer .. Laughing 

2) Tujuan kita canai/gelek roti tersebut ialah supaya masa kita goreng roti tu nnt x lah serap minyak sgt

No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini