ni resepi aku sendiri.. lama x buat.. try je la ek
aku penah posted resepi ni dulu kat family forum kami yg dh lama berkubur.. huhuhu
1 buku roti sandwich yg besar
Bahan² A
1 tin sardin sederhana besar (selalu guna cap ayam)
2 biji bawang besar (dipotong/dihiris jgn terlalu nipis)
2 biji cili merah (dipotong)
5 biji cili api (dipotong) [**kalau suka/nak pedas]
1 biji perahan air limau nipis
garam secukup rasa
ajinomoto (kalau suka)
Bahan B
1 sudu makan tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (bancuh adunan agak² dlm sederhana pekat)
Bahan C
5 biji telur dipukul dgn sedikit garam
[* kalau x cukup + la sendiri ikut brp byk kuantiti roti yg tinggal)
Cara² membuat
- Hancurkan sardin serta satukan Bahan² A dan gaul rata
- Canai/gelek roti
- Kemudian letak inti sardin 1 hujung roti
- Gulungkan roti
- Sapukan Bahan B dipenghujung gulungan (utk gamkan roti tu)
- Buat sehingga roti habis
- Panaskan minyak dlm kuali
- Celupkan roti dlm telur yg dah dipukul tadi
- Kemudian goreng sehingga kekuningan
- Siap utk dimakan
Info
1) Inti sardin ni juga boleh digunakan utk buat roti canai sardin
tapi truly nak bagitau kita x pandai nak uli tepung roti canai he he he
selalu tlg mak buatkan inti jer ..
2) Tujuan kita canai/gelek roti tersebut ialah supaya masa kita goreng roti tu nnt x lah serap minyak sgt
No comments:
Post a Comment
titiplah komen anda disini