Pages

hazizi & haziez kesayangan ummi & abi.. luv both of u always

Friday, April 20, 2012

Daging Masak Hitam


Bahan² (A) * Perap sekurang-kurangnya 2 jam

1kg                  Daging lembu (batang pinang)
1 cawan           Kicap Masin                                        
1 sudu             Cuka

Bahan² (B) * blender

20 biji              Cili kering                                           
1 sudu makan  Gula

Bahan² (C) * blender

3 biji                Bawang merah yg besar
4 ulas               Bawang putih                                    
3 inci               Halia
6 batang          Serai


1 cawan           Minyak untuk menumis

Cara² membuat: -

 Panaskan minyak, tumiskan bahan² C sehingga naik bau kemudian masukkan bahan² B tumis lagi hingga naik minyak.  Selepas itu masukkan bahan² A kacau rata dan perlahan api.  Masak sehingga kuah hampir kering.

Nota:  Garam tak diperlukan dalam masakan ini kerana sudah ada kicap 

No comments:

Post a Comment

titiplah komen anda disini