Bahan²
Kacang
panjang / buncis (dipotong ± 1½")
Udang basah **
Santan Cair
Santan Pekat
Cili Api
Bawang Merah
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Ajinomoto (ikut suka, kalau nak letak &
sebaliknya)
Bahan²
Tumbuk lumat bawang merah, cili api & serbuk
kunyit
Satukan semua bahan² diatas dalam periuk kecuali santan pekat
Masak dengan api yang sederhana & sentiasa
kacau supaya santan x pecah minyak
bila dah mengelegak, masukkan pula santan pekat..tutup api bila dah mengelegak lagi sekali
** Optional, kalau x nak guna udang boleh ganti dengan telur
cuma caranya masa santan dah menggelegak, korang pecahkan telur dalam sayur yg tgh masak
tapi jgn dikacau sgt nnt telur tu pecah plak
Nota:-
- Santan pekat yg diperlukan sedikit sahaja
- Semasa
memasak, lauk ni dikacau dgn cara ceduk tuang kuahnya bukannya dengan cara
kacau beria²
(nnt hancur plak kacang & udang)
- Kuahnya perlu dikacau supaya
santan tu tak pecah minyak (ada org guna ayat supaya santan x berkepala)
- pecah
minyak ni maksudnya santan tu akan berketul² (ni pd
yg x tau pecah minyak tu apa la kan)
- Qty
bahan² tu
agak² sendiri la yer.. x reti la nak sukat² (mak x ajar pun.. kita tengok je cam ne
mak buat)
- kalo korang nak masak lemak ni nampak cam merah² skit kuahnya, korang tambah cili merah
No comments:
Post a Comment
titiplah komen anda disini