cuma aku xde la buat bentuk cam cakoi..
Bahan²
v
400gm
tepung gandum (aku guna 2 cawan je.. main agak2 je ni)
v
1
cawan air
v
1
sudu makan marjerin (cairkan)
v
1
sudu kecil garam
v
3
sudu makan gula
v
1
sudu makan susu pekat manis
v
1
biji kuning telur
v
2
sudu kecil yis kering / mauripan
v
½
sudu kecil soda bikarbonat
v
Minyak
untuk menggoreng
Cara²
+ semua bahan kecuali
tepung, kacau rata
Pas tu lebuh je
dalam mangkuk yg dah di letak tepung
Gaul rata sehingga
sebati, pastu aku terus tutup dgn towel lembab
Sok paginya baru aku
goreng.. hahahha
Nak bawak bekal utk keje kenalah buat malam²..
kalo nak buat pagi kena tunggu paling kurang pun ½
jam utk tepung tu betul² naik.
Bangun pagi terus aku uli &
goreng.. hasilnya korang tgk la pic kat bawah ni ye
gambar tepung yg besar tu selepas aku gaul rata tepung & bahan² lain
yg kecik tu keesokkan paginya
dekat penuh mangkuk tu tepung tu kembang..
Oopppss.. ngape mengerutu ek adunan dalam pic kecik.!!! hehehe.. xde apa² pun cuma adunan tu melekat kat towel lembab yg aku guna utk tutup mangkuk tu.. ;-p
saja aku guna pisau ni.. konon² nak nmpk kemas serta cantik potongannya compared dari rupa masa mula² aku buat kat cni
nah hasilnya.. ok la kan..
aku bahagi skit utk bawak ke opis, ke taska & utk hubby skit. kawan² cakap sedap.. siap minta resepi lagi. hehe
pas tu ada plak yg merajuk coz x dpt rasa.. adui.. so, mlm tu blk keje aku buat lagi.. kali ni aku buat adunan 2x ganda. kali ni aku buat bentuk campur² ada pjg cam pic seblh ni & ada yg bulat.. nggeeee
dah tu aku siap buat sambal sardin utk cicah tapi aku x sempat nak amik gambo
ramai gak dapat merasa.. ada gak yg request suruh buat lagi coz masa aku buat tu dia posa sunat.. hermm. ntah bila plak aku nak buat lagi.. huhuhu
No comments:
Post a Comment
titiplah komen anda disini